Stephanie Van Mechelen

Kiezen voor retro deur-, raam- en meubelbeslag doe je niet zomaar. Je maakt die keuze omdat je belang hecht aan authenticiteit en omdat je oog hebt voor detail in je interieur. Alle beslag uit de retrocollecties van Dauby wordt vervaardigd via zandgieten, een eeuwenoude productietechniek die van elk stuk iets unieks maakt.

zandgieten Dauby

Uniek en authentiek

Met welgekozen retrobeslag maak je het verschil. Bij Dauby kun je terecht voor acht verschillende collecties. Je vindt dus zonder twijfel iets dat perfect bij de stijl van jouw interieur past.

Onze producten zijn stuk voor stuk handgemaakt, wat betekent dat geen enkel exemplaar helemaal hetzelfde is. Je hebt dus altijd iets unieks in huis, een product met een heus verhaal.

Wat is zandgieten?

productie deurklinken Dauby

Ook anno 2017 vervaardigen wij ons retrobeslag nog via zandgieten. Deze techniek is maar liefst 5.000 jaar oud. Zoals de naam doet vermoeden, wordt bij deze vorm van metaalgieten zand als afgietsel gebruikt.

Hoe ziet het productieproces er precies uit? Een houten model van het te vervaardigen stuk wordt in een tweedelige matrijs met licht klevend zand gelegd. Het gaat om kwartszand waar klei en water aan toegevoegd worden voor een betere binding en plasticiteit.

Wanneer de matrijs geopend wordt en het model weggenomen, blijft er in het zand een afdruk achter met de exacte vorm van het model. Vervolgens worden de twee helften van de matrijs weer gesloten en giet men in de vormholte gesmolten metaal, zoals ijzer of brons. Zodra dit gestold is, wordt het zand verwijderd en blijft er een metalen afgietsel met de juiste vorm over. Op dat moment is het product nog niet klaar. Het wordt nog met de hand nabewerkt, onder meer om bramen (oneffen randen) te verwijderen.

Mooier met de jaren

Zandgieten staat garant voor stukken met een unieke look die de grandeur van weleer oproepen. Het retrobeslag van Dauby behoudt altijd zijn waarde en wordt zelfs mooier met de jaren. We spreken dan ook over een ‘living finish’: door het beslag dag in dag uit te gebruiken, krijgt het na verloop van tijd een natuurlijk patina. De kleurschakeringen in het metaal worden intenser en zorgen voor een originele uitstraling. Een fascinerende evolutie!


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP