Stephanie Van Mechelen

Veren in rozetten, klinkt dat voor jou ook als een Venetiaans gekostumeerd bal? Wel, niets is minder waar!

Ook in jouw deurklink zit heel waarschijnlijk een (spring)veer, welke het je mogelijk maakt om je deur moeiteloos horizontaal en/of verticaal open en dicht te doen.

Is een veer in je deurklink dan noodzakelijk om je deur te openen en te sluiten? Helemaal niet. Ook zonder veer werkt het mechanisme van je deur en je deurbeslag zonder problemen!

Momenteel in de aankoopfase van deurbeslag? Dan kan het lonen om even volgende, mogelijke opties te bekijken en te vergelijken of je best gaat voor:

  • een deurklink zonder veer
  • een enkelverende deurklink
  • een dubbelverende deurklink

Deurbeslag zonder veer

Zoals hierboven reeds vermeld, hoeft niet elk deurbeslag een springveer in haar mechanisme verborgen te hebben.

De vereisten om een veer toe te passen, kunnen namelijk een invloed hebben op het ontwerp, wat maakt dat deurbeslag zonder veer soms simpelweg mooier is.

“Kom ik dan niet in de problemen?”, zal je denken.

Neen hoor, je deur en deurbeslag zullen nog perfect werken, omdat de meeste slotkasten reeds zelf al geveerd zijn. Enkel bij specifieke slotkasten kan je best eerst om advies vragen.

Dubbelverende deurklink

Voor buitendeuren wordt dan weer vaak gekozen voor een dubbelverende deurklink of rozet, omdat men hier vaak gebruikmaakt van een meerpuntsslot.

Wanneer deze sluiting via de deurklink wordt bediend, moet deze in beide richtingen kunnen worden gemanipuleerd, en weer mooi terugspringen naar zijn oorspronkelijke positie, van zodra de klink naar boven of naar beneden wordt geduwd.

Een deurklink met dubbele veer maakt het mogelijk om de deurkruk eveneens omhoog te duwen en zo de deur in het slot te draaien en te vergrendelen.

Tegenwoordig bestaan er echter ook zeer goede meerpuntssloten die worden bediend door de kruk. Dit is niet enkel handiger in gebruik, maar ook minder belastend voor het beslag.

Vraag zeker meer informatie hierover aan de leverancier van uw buitendeuren.

Enkelverende deurklink

Wanneer je kiest voor een enkelverende veer in je deurklink, dan kies je voor een mechanisme dat de deurklink automatisch weer naar de horizontale positie brengt, nadat deze naar beneden is geduwd.

De meeste rozetten en schilden beschikken over een enkelverend mechanisme, waarbij de klink na gebruik gewoon weer terugveert naar de oorspronkelijke positie.

Omdat een enkele veer in een deurklink voornamelijk eenvoud en gebruiksgemak als doelen heeft, worden de meeste binnendeuren voorzien van een enkelverende deurklink.

Helemaal mee met rozetten en veren, of toch liever een persoonlijke woordje uitleg welke deurklink met of zonder veer je nu best kiest? Kom dan zeker langs in onze showroom te Wommelgem of neem alvast een kijkje op onze website!

Waarom zit er een veer in je deurbeslag
Deurklink Sving

Deurbeslag van Dauby, dat is kiezen voor puur vakmanschap!

Ontdek ons deurbeslag

Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP