Safety first! Beste bezoeker, U bent van harte welkom in onze toonzaal! Momenteel werken wij uitsluitend op afspraak. Je kan ons bereiken via +32 3 354 16 86 of info@dauby.be

Draag aub een mondmasker en ontsmet uw handen met de gel die aan de inkom staat. Wij kijken er naar uit jullie opnieuw te kunnen ontvangen!

Tijdloos interieur met monastieke sfeer brengt hulde aan het verleden


Een benadering die leidt tot betere eindresultaten

Er bestaat geen gouden handleiding voor het ontwerp van een woning. De klassieke manier waarbij het initiatief van de architect komt, is uiteraard het meest voorkomend. Maar het is niet altijd een garantie op succes. Bepaalde factoren heb je immers niet in de hand. Dit bijzonder geslaagde project is een voorbeeld van hoe een ander concept succesvol kan zijn. De bouwheer benaderde immers eerst een interieur vormgever wiens ontwerp nadien technisch werd opgevolgd door een architect. Voor hen was het interieur van levensbelang, dus wilden ze van daaruit vertrekken. Hoewel ze buiten een voorkeur voor landelijk hadden, mocht het binnenin eerder tijdloos zijn en met warme materialen. Geen rustieke overdaad dus. Hun vorige woning was modern en heel strak, waardoor ze na verloop van tijd warmte misten in hun interieur. Dit wilden ze nu absoluut vermijden. Stijn De Neve: ‘Ik had voor vrienden van hen een gelijkaardig project gedaan die in de smaak viel en zo hebben ze mij leren kennen. Het gebeurt wel vaker dat ik ingeschakeld wordt van bij het begin en dus ook voor het ontwerp. Ik heb hun woning getekend vertrekkende vanuit de organisatie binnenin. En meer bepaald op basis van hun wensen voor het interieur. De stijl hier wil een rustige basis bieden zonder franjes die ruimte laat voor accenten zoals kunstvoorwerpen. Het klopt dat dit een andere benadering is, maar wel één die volgens mij tot betere eindresultaten leidt. Zo zal je achteraf nooit voor verrassingen komen te staan. Die methode laat bovendien toe van bij het begin rekening te houden met de aangewezen plaats voor terrassen, interessante zichtassen en een goede en gebruiksvriendelijke organisatie van het programma. Zo krijg je een coherent geheel. Dat moet uiteraard gevolgd worden door een mooie aanblik, maar het esthetische krijgt bij mij geen prioriteit op het praktische aspect van een woning. Doorgaans volgt het daar wel uit.’PROJECT STIJN DE NEVE - NICK CANNAERTS DAUBY

Stijn De Neve: ‘Ik vind het belangrijk in een ontwerp dat het verhaal consistent is, zowel in het interieur als in de stijl van de woning. Ik wil de geschiedenis volgen. Destijds was het nu eenmaal de gewoonte dat er uitbreidingen aan landelijke woningen kwamen in de vorm van een schuur of garage. Die authenticiteit wil ik behouden, ook al lag de bestemming van elke ruimte op voorhand vast en is alles in één keer gebouwd. Je zou kunnen stellen dat het centrale gebouw van de woning met daarin de salon, de eethoek, garages en slaapgedeelte boven oorspronkelijk was en de rest er, zoals in de geschiedenis, organisch aangegroeid is. In dit geval de keuken onder het platte dak, de ontbijtruimte en tv-salon dat open is tot in de nok en tenslotte het overdekte buitenterras. Het gebruik van recuperatiematerialen draagt bij tot het idee van een authentieke woning.

Het bepalen van de materiaalkeuze en detaillering is essentieel voor mijn ontwerp

De woning is helemaal achteraan het perceel gelegen, om de imposante voortuin tot zijn recht te laten komen die zuidwest georiënteerd is. Mooie graspartij, dito zwemvijver en een evenwicht tussen een strak en natuurlijk ogende tuin.

Groot in de deur tussen de inkomhal en de eethoek, de slanke raamprofielen in de keuken en ontbijtruimte met zicht op de tuin maar eveneens een klein raampje opzij dat al een glimp biedt op het achterliggende salon. Voorbij de smeedijzeren deur, kom je in het centrale gedeelte van de woning met rechts de eethoek en achterliggend het salon. Het kloppend hart is de strakke maar karaktervolle keuken, de ontbijtruimte en tv-salon, met links daarvan een bureau aan één van de terrassen en achterliggende moestuin. Binnen in de centrale ruimte weet je niet eerst waar gekeken en kan je je ogen ruim de kost geven. Combinaties van natuursteen, marmer, hout en smeedwerk leven er in harmonie samen en zorgen voor een tijdloos en warm karakter. Stijn De Neve: ‘Het bepalen van de materiaalkeuze en detaillering is essentieel voor mijn ontwerp en neem ik daarom voor mijn rekening. Uiteraard gebeurt dat in samenspraak met de klant. Maar zaken als de breedte van de planken, waar er bogen komen, het legverband van de vloeren tot zelfs de kleuring van materialen, staat allemaal op plan en is door mij bepaald. Het is wel fijn als je van de klant het vertrouwen krijgt bij zaken waar ze aanvankelijk over twijfelden maar achteraf blij zijn dat ze je zijn gevolgd zoals het marmeren keukenblad. Ik heb natuurlijk altijd het grotere geheel voor ogen en zorg dat er geen conceptfouten in sluipen.’ Het bruine marmeren blad in de keuken, zowel op het eiland als rond het elegante fornuis, werd behandeld waardoor het authentiek oogt en zeker niet kil. De retro radiator naast het keukeneiland werd donker gepatineerd en geschilderd en sluit er knap bij aan. De designklok in Cortenstaal met oplichtende letters trekt de aandacht, net als het houten luik voor de televisie in het salon. Dit is op maat gemaakt uit oude houten kaasplanken. Als je goed kijkt, zie je de afdrukken nog van de kaasbollen die erop hebben liggen rijpen. Opzij daarvan een tweede gashaard die mooi werd ingewerkt. Inclusief gietijzeren verluchtingsroosters op maat die slechts deels zichtbaar zijn en heel mooi uitgepleisterd. Het pleisterwerk valt ook op andere plaatsen in de woning op door zijn fijne en hoogkwalitatieve afwerking. Zeker waar gekozen werd voor afgeronde in plaats van rechte profielen. Opnieuw een knipoog naar het verleden. De fijne detaillering zie je ook terug in de ramen in de keuken waarvan de kaders mooi zijn weggewerkt waardoor je maximale lichtinval krijgt. Net als de prachtige nis in de muur voorbij de ramen om de gordijnroede de nodige ruimte te geven. Beneden zijn nergens zichtbare plinten te zien, waardoor de warme vloeren in natuursteen en hout extra uit de verf komen. Bovendien houd je het geheel daardoor rustig en creëer je een monastieke sfeer. Dit krijg je eveneens door alle overbodige details weg te laten zoals deurlijsten.

PROJECT STIJN DE NEVE - NICK CANNAERTS DAUBY

Een combinatie van materialen kán

Het authentieke beslag past dan weer wel in de stijl van de woning en komt van bij Dauby. Stephanie van Mechelen: ‘Er is gekozen voor producten uit verschillende collecties die allemaal passen in de tijdloze stijl van de woning die dit mee helpen versterken. Een groot deel van het beslag op de ramen en binnendeuren komt uit onze eigen PURE-collectie. Een collectie die ambachtelijk wordt vervaardigd en elk stuk uniek maakt. Je merkt dat er hard is nagedacht over hoe onze producten het tijdloze karakter van deze woning het best tot zijn recht laten komen. Materiaalkeuze, vorm, kleur, alles klopt in dit verhaal. Neem bijvoorbeeld de kastgrepen in ruw brons bij de kast in populier in de inkomhal. Het past perfect en toont aan dat je niet bij één materiaalkeuze hoeft te blijven. Ook mooi is de toepassing van de handgrepen in de ingemaakte kast beneden. Deze werden deels ingefreesd waardoor slechts een randje zichtbaar is en je een speciaal effect krijgt. Net zoals in de badkamer met de handgrepen in de kast uit onze GIARA-collectie, waarmee de retro lijn van Dauby in 2000 is gestart. Bovendien zijn daar handdoekbeugels voorzien in de muur uit de PURE PLUS-collectie, een innoverende lijn. Die kunnen op maat gemaakt worden en dienen alle stijlen. Buiten aan de voordeur is dan weer gekozen voor een handgreep uit de eerder rustieke collectie Créations du Fer. Dat komt daar beter tot zijn recht door het landelijke uiterlijk van de woning. Dit project bewijst in alle opzichten dat je niet bij één collectie hoeft te blijven maar dat je gerust verschillende collecties kan combineren en dat Dauby van alle markten thuis is. Het is dan wel handig een interieurarchitect te hebben die het overzicht mooi weet te bewaren zoals hier.’

PHL VO & C64 BRI & RAIL WB_HOME SWEET HOME_NICK CANNAERTS

Fotografie : Nick Cannaerts – in samenwerking Stijn De Neve met Home Sweet Home

    Stuur een berichtje
    Een vraag ?
    Stuur een berichtje






    TOP