Hoe Vincent Van Duysen van 'The Apartment' (Graanmarkt 13) een fantastisch concept neerzette.


Graanmarkt 13 hoeft bijna geen introductie meer voor de liefhebbers van de verfijnde vegetarische keuken, of fans van de betere conceptstore. In het imposante, traditionele herenhuis huist namelijk niet enkel de keuken van Jan Keuppens, maar ook een conceptstore met exclusieve fashion- en designmerken mét ruimte voor exposities. Gelegen in het historische centrum van de koekenstad, heeft Graanmarkt 13 enkele interessante troeven bij de hand: gelegen aan de Graanmarkt met zijn wekelijkse markten, naast de majestueuze Bourlaschouwburg en op slechts een steenworp van de Meir.

Project The Apartment in Graanmarkt 13

Dit realiseerden zich ook Tim & Ilse, oprichters van Graanmarkt 13, en zij grepen de kans om hun concept nog meer uit te breiden met een appartement met hotelservice. Project ‘The Apartment’ is gelegen op de bovenste verdieping van het huis, en is een luxeverblijf dat beschikbaar is voor zowel korte als lange verblijven. De renovatie gebeurde door de bekende Belgische architect Vincent Van Duysen.

De bovenverdieping, georganiseerd rond de open haard, combineert een zithoek, een open keuken en een eethoek. De woonkamer met een rij panoramische ramen kijkt uit op het grote terras met uitzicht op boomtoppen en de stad.

Vanaf het achterliggende dakterras is hieronder de Graanmarkt te zien. The Apartment wordt door hen omschreven als een echte home away from home ; een luxueus stekje waar je je meteen thuis voelt.

De stempel van Vincent Van Duysen op The Apartment

Graanmarkt 13 lijkt van buiten een echte ‘thuis’. Met een typische wit geschilderde gevel, drie verdiepingen en brede koetsdeuren is het een neoclassicistisch pareltje uit de 18e eeuw. Bij de renovatie en herinrichting van The Apartment werd hiermee steeds rekening gehouden. De rustige, huiselijke sfeer werd altijd behouden. Architect Vincent Van Duysen ontwierp de verschillende open ruimtes met strakke lijnen zonder in te boeten op warmte.

Omdat de authenticiteit van het gebouw hierbij steeds centraal stond, maakte Van Duysen veel gebruik van verfijnde, klassieke materialen.

Tegelijkertijd introduceerde hij meer rauwe, tactiele en duurzame elementen in het interieur zoals hout, metaal, gehamerd glas en beton. Een grote trap in zichtbeton zorgt bijvoorbeeld voor een verticale verbinding tussen de verschillende verdiepingen. Op die manier werden de architecturale kwaliteiten van het gebouw gerespecteerd, met toch een voet binnen de moderniteit.

De instroom van natuurlijk licht door grote ramen in combinatie met de zachte materialen van de binnenruimtes, creëert een ​​rustgevende en open omgeving.

Dauby in The Apartment

Alles in Graanmarkt 13, en dus ook in The Apartment, straalt een gevoel voor schoonheid, rust en authenticiteit uit.

Zowel de oprichters als architect Vincent van Duysen geloven daarbij ook in het ondersteunen van vakmanschap en duurzaamheid. Om het geheel samen te laten komen en te laten stralen in zijn details, werd dan ook raam-, deur-, en meubelbeslag van Dauby gekozen.

Zo werd voor meubelknopje BT254 gekozen uit de CDF-collectie. Deze collectie staat voor oude, originele modellen waarbij het ijzer op authentieke manier wordt bewerkt in zandmallen. BT254 is een nostalgisch modelletje dat romantiek uitademt, maar toch perfect past in een modern interieur zoals dat van The Apartment. En bovendien matcht het met de warme houtsoorten van het interieur.

Ook deurklink model Ph1928-50F in VO uit de Pure®-collectie vult het interieur aan met zijn ronde en rechte lijnen, geïnspireerd op een ontwerp van de Duitse Bauhaus-architect Wilhelm Wagenfeld. Het is een tijdloos, strak en modern design, in een zwarte kleur. Het volle metaal van het verouderd ijzer past helemaal bij de filosofie van duurzaamheid en sluit naadloos aan bij het interieur met zijn focus op textuur en vorm.

Fotografie: Frederik Vercruysse


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade

    Stuur een berichtje
    Een vraag ?
    Stuur een berichtje


    TOP