Je interieur een make-over geven? Mortex en gegoten beton zijn relatief nieuwe interieurtrends die de afgelopen jaren ongelooflijk aan populariteit winnen. Het is een afwerking die je terugvindt voor muren, vloeren en andere interieurelementen.
Wat is het verschil tussen mortex en gegoten beton?
Mortex is een decoratieve pleister op basis van cement en kalk waarmee vloeren, muren, plafonds en zelfs meubels bekleed worden. Het geeft ruimtes een solide, brute en moderne look.
Gegoten beton daarentegen is een massief materiaal dat wordt gegoten in een mal en uitgehard om een sterke, duurzame constructie te vormen.
Mortex en gegoten beton hebben dus dezelfde ruwe look, zijn beide duurzaam en waterdicht, en geven je interieur meteen een cleane uitstraling.
Mortex en gegoten beton versus hout: een match made in heaven
Gegoten beton en Mortex worden in 2023 vaak gecombineerd met hout en natuurlijke vormen. In de interieurvormgeving zien we hout zowel in wandpanelen als in scheidingswanden, lambriseringen en voorwerpen terugkomen. De voorkeur gaat voornamelijk uit naar lichte houtsoorten, door hun strakke en natuurlijke designlook.
Een decoratief scherm of scheidingswand als leuk extraatje
Een innovatieve nieuwkomer is Claustra: het fenomeen van houten latjes die een zone
afschermen of de ruimte visueel verdelen, terwijl er toch volop licht en lucht kan circuleren. De oorspronkelijke benaming komt van de overdekte zuilengangen van kloosters, dus als devote inspiratie kan dat al wel tellen.
Claustra is ideaal voor het aankleden of afscheiden van hedendaagse werkplekken, voor een warme uitstraling mét de nodige privacy. De latjes zijn meestal van een lichte houtsoort en creëren een warme cocon en ongedwongen sfeer. Het gebruik van natuurlijke materialen zorgt voor een duurzame en tijdloze toets die uitstekend passen in bijvoorbeeld een art-deco-interieur. Een perfecte combo met Mortex of gegoten beton!
Tip: Bij lichte houtsoorten zijn beton en zwart raam-, deur-, en meubelbeslag de gedroomde accenten voor een moderne en stoere interieurlook. Strakke en sobere modellen zoals de Bauhaus-modellen van Pure® (ph1920, ph1928, ph1930, ph1925+) of de PHXL – een extra grote greep – zijn allemaal in Verouderd IJzer (VO) te verkrijgen voor die industriële look.
Ook PMQ 96, PHL”L+L” en PML32 in Verouderd IJzer (VO) zijn enkele voorbeelden die een houten interieur een fikse upgrade geven.
Bohemian chic in de mix
Verder zien we in 2023 natuurlijke materialen als droogbloemen, rotan, webbing en bamboe terugkomen, zoals in de bohemian interieurs. In combinatie met Mortex of gegoten beton geeft dit een verrassend leuk resultaat.
Tip: Ook Giara heeft in zijn gamma door de natuur geïnspireerde vormen. De ‘tak’ en ‘kei’
passen helemaal in de organische trend die het buitenleven naar binnen brengt. Door de
ambachtelijke manier van gieten en afwerken is elk stuk uniek en ruwer van textuur. Het beslag krijgt ook met de tijd en door het gebruik een mooie patina. Een aanrader!
Project ‘Mon Désir’: een parel in de Ardense bossen
Fotograaf en designer Serge Anton toverde een oude familiewoning om tot een prachtig, tijdloos interieur. Materialen als gegoten beton, hout, terracotta en brons geven de ideale mix tussen authentiek en modern.
Serge koos in de keuken voor de Dauby-meubelgreep PMT Ruw Brons (RB 128
mm). Dit model is een eigen ontwerp van de Pure®-lijn, geïnspireerd op het ‘Chemin de Fer’-model, maar dan in de strakke variant.
Door de unieke vormgeving lijkt het stokje te zweven op de voeten. Deze greep is ook te verkrijgen als meubelknop.
In de badkamer zijn de PFL-30 Ruw Brons (RB) meubelknoppen gebruikt. Dit model is eveneens een eigen Pure®-ontwerp. Deze vorm doet denken aan een fluitje en geeft een speelse én strakke toets aan het meubilair.
Benieuwd naar ons authentiek interieurbeslag? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of kom de collecties ontdekken in onze toonzaal.
Dit bericht werd vertaald met de steun van