Stephanie Van Mechelen

Fama is een collectie van hoogstaand deur- en meubelbeslag die doet denken aan de jaren ’20 en de art-decostijl: klassiek, stijlvol en elegant. Typerend is het gebruik van retro metalen en strakke vormgeving. Daardoor komt Fama uitstekend tot zijn recht in moderne interieurs.

Verwacht je bij de Fama-collectie aan originele modellen die je met niets anders kan vergelijken. Ze hebben bovendien een uitstekend ergonomisch design: de krukken liggen zo goed in de hand, dat ze je niet meer loslaten.

Bronzen deur- en meubelbeslag

Fama werkt alleen met brons, een legering van koper en tin. Door de toevoeging van tin is het materiaal harder en minder buigzaam dan koper op zijn eentje. Zo zijn kerkklokken en standbeelden vrijwel altijd van brons gemaakt: ze kunnen best tegen een stootje.

Het bronzen deur- en meubelbeslag van Fama wordt nog op authentieke wijze geproduceerd, wat zorgt voor een artisanale, solide look. Het brons wordt eerst gegoten in zandmallen, een eeuwenoude techniek die al vroeg in de geschiedenis werd gebruikt om sieraden en gebruiksvoorwerpen te vervaardigen. Elk artikel wordt vervolgens volledig met de hand afgewerkt en gepatineerd.

Patineren kan je leren

De producten van Fama zijn te verkrijgen in verschillende soorten natuurlijke patina’s, elk met hun eigen charme en schoonheid. Een retro deurklink in Natuur Brons of een chique deurknop in Verzilverd Wit Brons voor die extra wow-factor? Er is een Fama-artikel voor elk interieur!

Natuur Brons (LB)

Natuur Brons of massief brons is een legering van koper en tin en is meteen ook de meest natuurlijke vorm van brons. Producten in Natuur Brons hebben een warme rode kleur. De plaatsen die op deze producten meer blootgesteld zijn aan zuurstof, zullen donkerder worden. Plaatsen waar er meer wrijving is (door bijvoorbeeld menselijk contact) zullen dan weer lichter worden. Onderhoud is eigenlijk niet nodig, we raden sterk aan om de natuur zijn gang te laten gaan. Zo krijg je een prachtig patina.

Donker Brons (DB)

Door oxidatie krijgt het massief brons een bruine laag die resulteert in de patina die we Donker Brons noemen. Ook hier zullen de producten reageren op zuurstof en wrijving, en verder patineren met de tijd.

Fama deurbeslag in Donker Brons

Groen Brons (OG)

Als we Donker Brons nog verder laten oxideren, krijgen we Groen Brons (GB). Producten in Groen Brons hebben een meer donkere, groene laag. Ze worden door frequent gebruik automatisch opgepoetst, waardoor er een lichte glans verschijnt.

Verzilverd Wit Brons (BS)

Verzilverd Wit Brons is de diva onder de bronstinten. Op het massieve brons wordt een zilverlaag aangebracht van enkele microns dik. De corrosie van het zilver zorgt voor een wat donkere schijn, maar bij gebruik behoudt het product zijn glans. Een beetje te vergelijken met zilveren juwelen en accessoires. Voor het oppoetsen gebruik je dan ook zilverglans.

Ook deze sterren in jouw interieur? Ontdek de gehele Fama-collectie en nog vele andere op www.dauby.be.

Ontdek de Fama-collectie

Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP