Stephanie Van Mechelen

Industrieel design zoals we dat vandaag kennen is ontstaan als een gevolg van de industriële revolutie, toen ambachtelijke productie moest wijken voor serieproductie. Gebruiksvoorwerpen werden sindsdien vormgegeven door ontwerpers die er een heel eigen visie op nahielden. Sommige van die ontwerpers groeiden uit tot ware topdesigners, van wie de naam tot op vandaag klinkt als een bel. Wil je ook graag deurbeslag met een rijke geschiedenis in huis halen? We stellen je enkele designklassiekers uit onze collecties voor.

Bauhaus in je huis

Wie aan industriële vormgeving denkt, denkt zonder twijfel ook aan het Duitse Bauhaus. De docenten van deze kunstschool die opgang maakte tijdens het interbellum ontwikkelden een volledig nieuwe manier om ontwerpproblemen aan te pakken. Strakke vormen, minimalisme en tijdloosheid staan voorop in hun producten.

Ook vandaag komt Bauhaus-beslag nog volledig tot zijn recht in een modern interieur. Wat dacht je bijvoorbeeld van de deurklink PH1930 uit Ruw Metaal? Deze stoere, maar elegante klink is ontworpen rond 1930 en wordt getypeerd door een eenvoudige vorm en een stevig handvat.

Nog een mooi voorbeeld is de deurklink PH1928, een ontwerp van de Duitse architect Wilhelm Wagenfield. Het contrast tussen de ronde en de rechte lijnen van deze klink was indertijd bijzonder innoverend en oogt vandaag nog altijd erg tijdloos.

Antieke deurklink van Dauby oude binnendeur

Chemin de fer: de ‘spoorwegkruk’

Een ander mooi staaltje designgeschiedenis is de Oriënt Express-deurklink, die ook bekendstaat als het ‘Chemin de fer’-model. Deze deurklink, een ontwerp van de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers, werd voor het eerst gebruikt in 1883 toen de befaamde Oriënt Express-trein op de sporen werd gezet.

De klink is speciaal ontworpen voor de smalle deurlijsten in de eersteklascoupés van deze luxueuze trein. Leuk weetje: de deurklink is asymmetrisch en bestaat uit een L- en een T-greep, waarbij de T voor ‘tirer’ staat.

Dé designklassieker van Philippe Starck

Philippe Starck Dauby deurbeslag

Tot slot willen we het graag nog eens hebben over ronkende naam Philippe Starck. Starck is een absolute superstar-designer die van talloze gebruiksvoorwerpen een eigen versie heeft gemaakt. Zijn deurkruk Apriti werd meteen een instant klassieker die tot vandaag diepe sporen in de wereld van het deurbeslag heeft nagelaten.

Ben je op zoek naar nog meer designklassiekers? Raadpleeg onze online catalogi of kom gerust eens langs in onze showroom in Wommelgem, bij Antwerpen.


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP