Stephanie Van Mechelen

In deze onzekere tijden is het moeilijk om vooruit te kijken. Toch zien de trendwatchers een toekomst vol design en verblijden ons met de interieurtrends voor 2021. Ontdek de nieuwe trendkleuren, -materialen en -stijlen, en maak plannen voor een nieuw interieur in 2021. Onze interieurprofessionals spreken. Dauby luistert en geeft tips!

Topper van de interieurtrends in 2021: biofiel design

‘Biophilic design’?! Klinkt gevaarlijk … Maar is het niet. De term ‘biofiel’ betekent letterlijk ‘een liefde voor natuurlijke vormen’, en dat vinden we goed nieuws in design. 

Naast de industriële, strakke vormen, is het in 2021 dus de beurt aan de ronde, natuurlijke vormen om een deel van de spotlight op te eisen. Denk dan aan:

  • bolvormige lampen
  • S-vormige stoelen
  • vloeiend deurbeslag

Zeker en vast een belangrijke interieurtrend van 2021!

Foto: Robbert Lagerwij Interior Design

Tip van Dauby : De PBU-45 uit de Pure®-collectie of de C62 uit de Giara-collectie passen perfect in de interieurtrend van het biofiel design. Of wat dacht je van golvende deurklinken in Donker Brons, Natuur Brons of Verzilverd Wit Brons?

Bekijk onze 'Pure'-deurklinken
Interieurtrends 2021: biophilic design

Statement pieces en de kracht van kleur

Dé interieurtrend bestaat allang niet meer. Steeds vaker kiezen mensen voor hun eigen voorkeur uit een waaier aan woontrends. Daardoor zie je een hele waaier een eclectische stijlen, toepasbaar in verschillende soorten interieur. Bij House of Porters combineren ze klassieke, eerder tijdloze interieurs met felle kleuren en stoffen, ook in 2021. Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • fel geel gecombineerd met rood en blauw
  • petrolblauw met groen of zelfs rood

De visie van Pieter Porters? De nieuwe generatie veertigers en vijftigers zijn reizigers die de wereld willen zien. De typische Vlaamse stijl is als vertrouwd thuiskomen. Een eclectisch statement piece ertussen geeft hun interieur het gedurfde accent dat ze zoeken.

Favorieten zijn hier authentieke Oosterse en Afrikaanse stukken, Vlaamse en Franse objecten of Engelse stukken uit mahoniehout. De nieuwe generatie wil dan ook graag een licht interieur, maar met felle kleuren. Ze kiezen eerder voor grote, decoratieve stukken met een internationale uitstraling dan voor vele kleintjes.

Foto: Hemels Wonen

Tip van Dauby :

Het bronzen deurbeslag van Dauby is een echte eyecatcher en past perfect in een eclectisch interieur waar vaak met kleuren wordt gespeeld. Brons combineert bijvoorbeeld prachtig met groen, okergeel of marsalarood.

Duurzaamheid

Een duurzamere wereld, daar blijft ook de designwereld niet onbewogen onder. En dat zie je aan de nieuwste interieurtrends. Designers zoeken in 2021 dan ook naar het perfecte huwelijk tussen een elegant interieur en een schoner milieu, en dit voor iedereen toegankelijk.

Door corona beseffen mensen immers hoe belangrijk een interieur eigenlijk is, en hoe essentieel het is om je goed te voelen in de ruimtes waar je het meest vertoeft.

Omdat er ook veel manieren van ontspannen zijn wegvallen, is het cruciaal geworden om het thuis gezellig te maken met je bubbel, merkt ook Nicky Goossens. Mensen kiezen vaker voor duurzame, kwaliteitsvolle producten om een interieur te vervolledigen.

Natuurlijke producten en geweven stoffen met een rijke textuur vieren dan ook hoogtij in de interieurtrends van 2021. Ze creëren een instant feel good-gevoel, het welbehagen om thuis te zijn en rust te vinden omringd door eenvoudige, tijdloze en integere producten. Terracotta, brons en plaaster passen volgens Kate Hume perfect in deze trend.

Foto: Serge Anton

Tip van Dauby : Wist je dat al ons Dauby-beslag duurzaam gemaakt wordt en perfect recycleerbaar is? De volle, pure materialen van Dauby:

  • beantwoorden aan de roep om duurzaam beslag;
  • gaan lang mee;
  • en zijn bovendien volledig te recyclen, mocht dit ooit nodig zijn.

Elk product is massief, van hoge kwaliteit en makkelijk in onderhoud. Zo ben je verzekerd van jarenlang plezier van je raam-, deur- of meubelbeslag.

Geen enkel handgemaakt product is hetzelfde: ze zijn stuk voor stuk uniek. Producten die volgens een eeuwenoude traditie worden vervaardigd, zijn dan ook bij uitstek duurzaam en authentiek.

Foto: Taurus & Eagle

Interieurtrends: oude bekenden

Interieurtrends die al een tijdje meegaan zijn die uit het hoge noorden : Scandinavische interieurs met veel lichte houtsoorten, gecombineerd met veel wit en open ruimtes. De Scandinavische stijl valt goed in de smaak bij de Belgen, en zal ook in 2021 een belangrijke interieurtrend blijven.

Daarnaast blijft ook de industriële trend hoge toppen scheren met zijn ruwe, industriële elementen en stoere loft-look. Pieter Porters noemt dit de “ruïnestijl”, met ruige en onbewerkte elementen, en ook voor volgend jaar voorspelt hij een grote vraag naar dit soort stijlvol je-m’en-foutisme.

Stalen accenten, warme gele kleuren en bronzen elementen op een zwarte achtergrond passen ook volgens Marinus in 2021 helemaal in ons interieur. Niet per se groter wonen wordt interessant, maar wél luxueuzer.

Tip van Dauby : Al het meubelbeslag van Dauby wordt ambachtelijk vervaardigd door vakmensen. Elk greepje of knopje wordt eerst gegoten in mallen en vervolgens met de hand afgewerkt. De afwerkingen bekomen zo hun typische, licht korrelige structuur die elk product dat extra beetje karakter geeft.

Deze kleine onvolmaaktheden van het handgemaakte beslag van Dauby passen perfect bij de verweerde look van industriële materialen. Het Ruw Metaal is bijvoorbeeld een mooie aanvulling op de ruwe betonlook.

Foto: Aterlier Op Zolder (AOZ)

Een gloednieuwe woontrend: Japandi

Een frisse nieuwkomer in het landschap van interieurtrends voor 2021 is dan weer Japandi : Japans minimalisme gekruist met slimme Scandinavische functionaliteit. Een echte noodzaak voor wie houdt van strakke interieurs maar tegenwoordig moet goochelen in een thuiskantoor en gewoon veel meer thuis is.

“Mensen zullen in 2021 hoe dan ook naar hun eigen interieur kijken met het oog op wat beter kan”, zegt Pieter Porters. “De badkamer wordt ingericht zodat het een hele beleving wordt. Slaapkamer en badkamer worden niet meer gezien als een plaats om enkel te slapen of je te wassen, maar meer een hotel-totaalervaring.”

“Eetkamers raken meer op de achtergrond en de keuken wordt een leefruimte met een grote tafel voor familie, vrienden, en tegenwoordig ook Zoom-meetings.”

“Japandi is het antwoord op de vraag naar een interieur dat bij de tijdsgeest past, en tegelijk tijdloos, functioneel en duurzaam is.”

Deze interieurtrend vertaalt zich naar een perfecte mix van vorm en functie met strakke lijnen, zachte kleuren en lichte ruimtes. Helemaal lockdown-proof!

Tip van Dauby : Uit het Dauby gamma passen PQ35, de PMQ-grepen en de nieuwe reeks PH2017 helemaal in de nieuwe Japandi-trend.

Foto: Frank Gruwez, Fotografie: Jaro van Meerten (The Art of Living)

Ontdek de verschillende stijlmogelijkheden en interieurtrends in de stijlgids van Dauby. Download hem nu om helemaal bij te zijn.

Online stijlgids Dauby

Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP