ellen@dauby.be - 27/11/2018 - 27 november 2018

Al eeuwenlang wordt brons gebruikt in verschillende toepassingen allerhande : van deurbeslag tot bronzen beelden. Brons is dan ook tijdloos, en evolueert mee met de omgeving en zijn gebruikers.

De bronzen stier op Wallstreet is hiervan een levende getuige: de plaatsen waar de stier steevast wordt aangeraakt voor ‘good luck’ zie je dan ook duidelijk, wat meteen ook zijn charme is.

Ook zo overtuigd van bronzen deurbeslag, maar geen idee hoeveel onderhoudswerk het vraagt? Wij helpen je graag verder. (spoiler : het is doodsimpel!)

Living finish met brons

De duimregel voor de meest doeltreffende wijze om bronzen deurbeslag mooi te onderhouden is eenvoudig : laat de natuur zijn werk doen! Je kan je bronzen deurbeslag perfect op een natuurlijk wijze laten oxideren, waardoor de meest gebruikte delen op een natuurlijke wijze door je handen worden ‘opgepoetst’, terwijl de rest op zijn gemakje kan verder oxideren. Zo zie je dat het product leeft, en krijgt het wat we noemen een living finish.

Ook ben je meteen zeker dat het hier om een massieve legering gaat bij een deurkruk, meubelknop of meubelgreep. Je kan gerust zijn dat je een waardevol massief product bezit, en geen goedkope basis met een coating. Want die coating, die slijt er na enkele jaren gewoon weer af.

Mooi bronzen deurbeslag wordt dan ook mooier met de jaren, net zoals ook echt leder patineert en een luxueuze uitstraling heeft. We adviseren dan ook om de natuurlijke verandering zijn gang te laten gaan om het materiaal een warm, authentieke karakter te bekomen.

DEURKLINK M12 NATUUR BRONS DAUBY GIARA
Deurklink m12 in natuur brons.

Onderhoud bronzen deurbeslag

Hoewel je je bronzen deurbeslag dus best gewoon kan laten patineren en evolueren met de tijd, kan je ze ook onderhanden nemen met een vochtige doek.

Met een zachte doek en koperpoets, poets je de patine op, en komt de oorspronkelijke glans weer tevoorschijn.

Ook je bronzen keuken-  en badkameraccessoires reinig je best met een vochtige doek, zonder meer. Hoe natuurlijker je het beslag onderhoudt, hoe mooier de patine zal worden en hoe mooier de uitstraling wordt van je deurkruk, raamkruk, meubeltop of meubelgreep.

Gebruik echter nooit chemische producten op je Dauby-beslag! Hiermee zal je enkel blijvende schade aanrichten aan je materialen en net nog meer vlekken creëren op je beslag.

Niet zo een fan van natuurlijke patine? Dan neem je best een materiaal met een coating, zoals verouderd ijzer of brons black, of kleurvaste materialen, zoals ruw metaal, wit brons, enz.

Ga je wederom toch voor brons? Dan kan je je producten beschermen door ze regelmatig met bijenwas te behandelen. De bijenwas gaat het proces van natuurlijke oxidatie tegen, en laat het bronzen deurbeslag zijn originele staat behouden. Let wel, je zal deze bijenwasbehandeling regelmatig moeten herhalen!

Verschillende soorten deurbeslag brons

Het ene brons is natuurlijk het andere niet, en elke variant zal anders oxideren en vraagt een andere aanpak. Hieronder leggen we volgende types brons uit:

  • Natuurbrons (NB) of Licht Brons (LB);
  • Ruw Brons;
  • Donkerbrons (DB) (AZ) en het Groenbrons Verde Imperiale (VI)/Old Green (OG)

Zo is het Natuurbrons (NB) of Licht Brons (LB) niet kleurvast. Als gevolg van oxidatie vormt zich een matte, ietwat donkere patine. De patine is in feite een beschermlaag van het brons en is afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit, vochtigheid, etc. Pas na tientallen jaren zal het brons een donkerbruine tint krijgen. Omgekeerd zal het materiaal weer opgepoetst worden simpelweg door het te gebruiken! Hoe meer je het materiaal aanraakt, hoe sneller de corrosielaag weer verdwijnt.

Ruw Brons is de meest pure vorm van brons met warme, koperachtige tinten. Ruw Brons is zowel kleurvast als roestvrij, waardoor een beschermlaag overbodig is. Na langdurig gebruik zal het brons op een natuurlijke manier opgepoetst worden, en komt er een lichte glans tevoorschijn.

MEUBELKNOP PT45 RB DAUBY PURE
Meubelbeslag PT45 (reportage Patrick Retour).

Het Donkerbrons (DB) (AZ), en het Groenbrons Verde Imperiale (VI)/Old Green (OG) is natuurbrons dat het oxidatieproces al heeft meegemaakt. Bij aanvang is er al een donkerbruine tot groene patine op het brons aangebracht. Op de plaatsen waar het product vaak wordt vastgenomen, zal het materiaal opgepoetst worden en wordt de originele lichte kleur van het brons weer zichtbaar. Dit levert een prachtige kleurschakering op en geeft je product dat extra cachet.

Nieuwste aanwinsten in brons deurbeslag

Dauby heeft ook volgende, nieuwe tinten brons in het gamma bronzen deurbeslag toegevoegd:

  • wit brons
  • mat wit brons

Zo zijn er nog meer combinatiemogelijkheden voor jouw interieur.

Wit Brons is een legering van brons waarbij een deel van het kopergehalte wordt vervangen door tin en zink. De zilverachtige kleur zal door oxidatie een matte corrosielaag krijgen, maar het kleurverschil blijft miniem. Het materiaal is zowel kleurvast als roestvrij, waardoor het geen verzorging zoals wax, lak of vernis nodig heeft.

MEUBELKNOP PQ25 WBS DAUBY PURE
Meubelknop PQ25 in Mat Wit Brons

Mat Wit Brons is dezelfde legering als het wit brons, maar heeft bij aanvang al een mooie matte patina. Door gebruik wordt het materiaal zachtjes opgepoetst en komt er een lichte glans tevoorschijn.

Zeg jij ook volmondig “ja!” tegen bronzen deurbeslag? Spring dan snel binnen in onze showroom voor ons volledige gamma of bezoek ons op www.dauby.be. en ontdek welk bronzen deurbeslag jouw interieur zal vervolledigen!

This message was translated with the support of Flanders investment & trade
TOP