marijke@dauby.be

Wat hebben Dauby en goede wijn met elkaar gemeen? Het antwoord ligt in het verouderingsproces: beide producten worden namelijk beter of mooier met de jaren. Hoe dit kan?

Wanneer je al van Dauby hebt gehoord, dan heb je ongetwijfeld ook al van de term living finish gehoord. Quasi al ons raam-, deur- en meubelbeslag heeft namelijk een mooie, typerende patina, en laat dat nu een échte must have zijn voor in jouw interieur!

Living Finish

Die oude deurklink, de stier van Wall Street of het knopje van de snoepkast, je herkent meteen welke materialen mooi oud zijn geworden of veelvuldig gebruikt. Dat zie je door de mooie boenglans en kleurschakeringen die het product extra uitstraling geven. Want hoe ouder je product, hoe authentieker.

Niet alleen het Natuur Brons, maar ook Ruw Metaal, Roest, Verouderd IJzer en Ruw Brons hebben één ding gemeen: ze leven en gaan patineren naargelang het gebruik en de leeftijd. Ze worden dus voorzien van een authentieke living finish voor een extra uniek karakter. Door het materiaal veelvuldig te gebruiken, zal het oxideren en zullen de kleurschakeringen intenser worden.

Dit interessant proces van patineren bewijst dat je een authentiek en natuurlijk product in huis hebt. Zoals ook bij andere natuurlijke materialen in je interieur zoals leder en hout, hoort het patineren onlosmakelijk bij de uitstraling van je product. Denk bijvoorbeeld maar aan die prachtige Chesterfield, waarvan het leer alleen maar meer cachet krijgt tijdens het ouder worden.

Al onze producten kunnen zonder problemen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Toch is het bij de keuze van je deur-, en meubelbeslag niet onbelangrijk om ook te weten hoe het materiaal zal evolueren. Elk materiaal zal namelijk op een andere manier en met een andere tijdspanne patineren, afhankelijk van verschillende factoren.

Een product dat vaak gebruikt wordt, zal zo sneller patineren, dan een product dat nauwelijks wordt aangeraakt. Ook factoren als luchtvochtigheid of het zoutgehalte in de lucht, geven verschillende soorten patina.

We lijsten nog even de mooiste materialen op die je deze living finish bezorgen zodat je er maximaal van kan genieten.

De verschillende materialen met living finish

1. Natuurbrons (NB/LB) en Ruw Brons Gepolijst (RBP)

STUK MEUBELKNOP C62 NATUUR BRONS (NB) 35mm

Het Natuur Brons (NB/LB) dat aanvankelijk een goudkleurige glans heeft, zal na verloop van tijd een living finish met donkerbruine tinten krijgen. Omgekeerd zal het materiaal weer lichter worden door het te gebruiken. Hoe meer je het materiaal dus aanraakt, hoe sneller de glans weer tevoorschijn komt!

Het patineren van Ruw Brons Gepolijst deurbeslag
STUK MEUBELGREEP PMQ-384 RUW BRONS GEPOLIJST (RBP) 384mm

Bij Ruw Brons gepolijst (RBP) wordt het ruwe oppervlak van het onbewerkte brons gepolijst, zodat je een prachtige, luxueuze, bronzen glans krijgt. De kleur zal bij aanvang zeer licht zijn, maar zal door gebruik (of net niet) alleen maar intenser worden! Verwacht je aan mattere, donkerbruine schakeringen als living finish.

Onderhoud:

Toch niet zo’n fan van die unieke living finish? Je kan heel eenvoudig de originele look van je metaal behouden! Met een zachte doek en koperpoets poets je de patina op, en komt de oorspronkelijke glans weer tevoorschijn.

2. Donker Brons (DB) (AZ) en Groen Brons (GB)

Massief brons is een legering van koper en tin met een rode kleur die door reactie met zuurstof zal patineren en een bruine oxidelaag krijgt; het Donker Brons (AZ) is hier het resultaat van. Als dit nog verder kan oxideren krijgen we het Groen Brons (VI).

De plaatsen die meer blootgesteld zijn aan zuurstof zullen donkerder worden en waar er meer wrijving is door gebruik zal het metaal juist lichter worden. De donkere tinten van het Donker Brons zullen zo oplichten op de plekken die vaak worden aangeraakt.

Het is dus perfect mogelijk om verschillende soorten van living finish in een materiaal te zien verschijnen.

Patineren van meubelbeslag in Donker Brons
STUK MEUBELKNOP POFL-26 DONKER BRONS (AZ) 26mm

Onderhoud:

Door frequent gebruik wordt het materiaal als het ware automatisch opgepoetst en komt die kenmerkende patina te voorschijn.

3. Ruw Brons

Deze ruwe vorm van brons heeft warme, koperachtige tinten. Door het product te gebruiken zal het ruwe oppervlak door de wrijving lichter en glanzender worden. Omgekeerd zullen de plekken die nauwelijks worden aangeraakt donkerder worden. Een living finish om U tegen te zeggen!

Patineren van deurbeslag in Ruw Brons
PAAR DEURKLINK PH1830 /50 RUW BRONS (RB) zonder BB

Door frequent gebruik poets je het materiaal automatisch op. Dit maakt dat Ruw Brons geen onderhoud nodig heeft.

4. Ruw metaal

De legering van Ruw Metaal heeft een donkergrijze, betonachtige en industriële look. Het materiaal krijgt zijn ruwheid door de afwerking na het zandgieten: de gietresten worden verwijderd zonder verder te polijsten. Na langdurig gebruik zal het metaal op een natuurlijke manier opgepoetst worden en gaan glanzen.

Door veelvuldig gebruik zal het Ruw Metaal een lichtere schijn en glans tonen.

Patineren van meubelbeslag in Ruw Metaal
STUK MEUBELKNOP PQ-25 RUW METAAL (RM) 25mm

Ruw Metaal is roestvrij, waardoor het geen beschermlaag nodig heeft. Zelfs een opfrisbeurt is niet nodig; door frequent gebruik poets je het materiaal automatisch op.

5. Verouderd IJzer

Omdat Pure® streeft naar volledig onderhoudsvrije materialen, heeft ze een hoogwaardige roestvrije metaallegering ontwikkeld die de charme van het Verouderd IJzer uitstraalt. Pure® brengt daarop met behulp van elektrolyse een zwarte laklaag aan.

Hoewel er geen enkele coating bestaat die volledig krasvrij is, staat deze techniek garant voor een extra goede hechting.

Patineren van meubelbeslag in Verouderd Ijzer - Zwart
STUK MEUBELKNOP PTT VEROUDERD IJZER – ZWART (VO) 60mm

Onderhoud:

Intensief gebruik zal na verloop van tijd zijn sporen nalaten op de zwarte laklaag van het Verouderd IJzer. Er bestaat immers geen enkele coating die volledig krasvrij is en eeuwig meegaat. Maar ook hier horen de imperfecties bij de look! Wens je toch hetzelfde effect als in het begin, dan is opnieuw lakken de boodschap.

6. Roest

Roest is een natuurlijk product waarbij gietijzer geroest, geborsteld en behandeld wordt met donkere bijenwas. Aangezien roest een natuurlijk proces is, kan de oranjebruine kleur en het roesteffect of de living finish verschillend zijn. Pure charme, zowel voor als na het patineren!

Het patineren van meubelbeslag in Roest
STUK MEUBELKNOP BT304bis ROEST (RC) 30mm

 

Onderhoud:

Zoals bij hout moet het beslag bij een vochtige omgeving (keuken, badkamer) regelmatig onderhouden worden. Een laagje boenwas vormt een beschermende film en zal het verder oxideren tegengaan.

Meer weten over het patineren van je favoriet metaal en die living finish? Neem contact op met ons team. Wij helpen je graag verder met het juiste effect voor al jouw raam-, deur- en meubelbeslag!


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP