Stephanie Van Mechelen - 12/07/2018 - 12 juli 2018

De naam van deze Nederlandse designer is al even ongewoon als zijn klanten ‘ongehoorzaam’ zijn; een cruciaal begrip voor Dirk Ploos van Amstel. Hij beseft namelijk maar al te goed dat eender welk ontwerp ten prooi valt aan appropriation. Dat komt erop neer dat de eindgebruiker het ontwerp zich sowieso toe-eigent. Gevolg? Het uitgangspunt voor alle ontwerpen van Ploos van Amstel zijn de gebruiker en de manier waarop die het product hanteert. Een blik op deze bijzondere designer.

Creatief educatief

DEURKLINK SVING DAUBY RDS

Dirk Ploos van Amstel zwaaide in 2005 af aan de Universiteit Utrecht met een diploma Master of Arts in User Interaction Design op zak. Daarna ging hij aan de slag als projectmanager en functioneel developer, tot hij terugkeerde naar de Universiteit Utrecht. Nu staat hij aan de andere kant van de aula, als lector en coördinator van het projectenbureau ‘Nieuwe Dingen Doen’.

Een buitenbeentje in productontwerp

Shut the Door, Have a Seat rode deurklinkIn 2001 opende Ploos van Amstel zijn eigen studio in Maastricht. Daar ontwerpt hij vol passie producten als meubels, kapstokken en deurklinken. Typisch is dat Ploos van Amstel de constructie in deze designs niet verbergt, maar er juist de aandacht op vestigt.

Neem nu de deurklink Shut the Door, Have a Seat. Die haalt het mechaniekje dat normaal in de deur zit naar buiten en versmelt het harmonieus met de klink zelf. Een welkom contrast met de traditionele designstijl die de constructie van voorwerpen net achter een strakke vormgeving verstopt.

DEURKLINK SVING DAUBY RDS

De band met de gebruiker

Door constructies effectief in werking te zien, krijg je als gebruiker een veel sterkere band met de schijnbaar alledaagse voorwerpen in je omgeving. We hanteren bijvoorbeeld dagelijks tientallen klinken, maar staan er amper bij stil hoe die eigenlijk functioneren. Tot je deurbeslag van Ploos van Amstel vastneemt. Zijn klinken zijn verkrijgbaar in zwart, wit en rood, en passen daardoor in eender welk interieur.

Strak, maar mét symboliek

De designs van Ploos van Amstel zijn duidelijk uitgepuurd en superfunctioneel. Neem bijvoorbeeld de SeesawSeat, een wip voor kleine ruimtes die je zo omtovert tot een bank. Maar dat betekent niet dat er geen plaats is voor symboliek. MOEP bestaat bijvoorbeeld uit een schommelstoel en -wieg die met elkaar verbonden zijn door een rood koord. De bloedband tussen ouders en hun kind werd zelden zo mooi benadrukt.

Alle Dirk Ploos van Amstel-producten.

This message was translated with the support of Flanders investment & trade
TOP