Les goûts et les couleurs ne se discutent pas.

Je kent het gezegde vast wel en het is ook echt zo: over smaken valt niet te twisten.

Daarom heeft Dauby in haar collectie raambeslag een brede keuze aan materialen en kleuren opgenomen.

Raambeslag is iets waar je dagelijks mee in contact komt en wat je vaak gebruikt. ‘s Ochtends verlucht je de slaapkamer, als het zonnetje schijnt zet je een raam open…

Raamklinken moeten dus niet alleen goed in de hand liggen, ze moeten ook allure geven aan je woning. En daarvoor moet je letterlijk kleur bekennen. Hou jij van warm brons of geef je voorkeur aan koeler uitziende materialen zoals britannium?

Bij de keuze van authentiek raambeslag moeten er een aantal knopen worden doorgehakt. Wij helpen je graag bij het kiezen van de materiaalsoort en kleur die het best bij het interieur van je woning past.

Een greep uit onze natuurlijke materialen vind je hier:

 • brons
 • britannium
 • ijzer
 • roest
 • zwart

Nieuwsgierig naar meer? Ontdek het volledige assortiment materialen en kleuren op onze website of in onze showroom in Wommelgem.

Ontdek hier alle materialen en kleuren

1. Het perfecte materiaal raambeslag voor je interieur.

Welke materiaal je ook kiest, je raambeslag kan volledig in lijn liggen met jouw interieur.

Kies voor Verouderd IJzer of Ruw Metaal om een industrieel en robuust interieur kracht bij te zetten. Deze materialen steken ook mooi af bij lichte kleuren en aardetinten.

Wit Brons, Britannium en Smeedijzer zijn dankzij hun tijdloze klasse een aanwinst in elk interieur.

Raamklink in Britannium

Toch liever een warmere kleur zoals Natuur Brons? Bronzen raambeslag wint de laatste jaren sterk aan populariteit en dat gaat alleen maar in stijgende lijn verder.

Ben je er nog niet uit welke materialen en kleuren jouw voorkeur genieten? Neem je tijd, maar houd deze dingen in het achterhoofd:

 • Zorg voor een passend geheel. Als je warme kleuren kiest voor je interieur zoals bruine zetels en aardetinten voor op de muur, past brons perfect in dit plaatje. Bij koelere kleuren gaat zilverkleurig raambeslag mooi samen.
 • Hou er rekening mee dat sommige natuurlijke materialen onderhevig zijn aan een living finish. Dat betekent dat de bronzen raamknop die je vandaag kiest, er binnen afzienbare tijd niet meer hetzelfde zal uitzien.

2. De living finish van natuurlijk raambeslag

Zoals hierboven vermeld heeft Dauby een aantal materialen in haar assortiment die zorgen voor bepaalde kleurschakeringen na verloop van tijd. Deze zogenaamde living finish bij natuurlijke materialen staat garant voor een uniek karakter van je raambeslag.

De kleurverschillen hangen af van de intensiteit van het gebruik en zijn voor elke raamklink en -knop anders. Het patineren of oxideren van natuurlijke materialen is ook afhankelijk van externe factoren zoals luchtvochtigheid en luchtkwaliteit. Dit verschijnsel is voornamelijk zichtbaar bij bronzen raambeslag.

De verschillende uitvoeringen van brons sommen we hieronder even op voor jou:

 • Wit Brons
 • Mat Wit Brons
 • Verzilverd Wit Brons
 • Ruw Brons
 • Ruw Brons Gepolijst
 • Natuur Brons
 • Groen Brons
 • Donker Brons
 • Zwart Brons

Ook messing zal na een tijd verkleuren nadat het doffer is geworden. Dat komt omdat messing een legering is van koper en zink. Koper oxideert en vertoont een lichte, groenachtige verkleuring.

3. Raambeslag met kleurvaste finish.

Behoud je liever de originele kleur van je raambeslag? Hieronder geven we je enkele materialen mee die traag of niet verkleuren.

Oud Tin verandert heel traag van kleur. Pas na een heel lange tijd begint het materiaal langzaam matter te worden en daarna vertoont het pas donkere vlekken. Ook Britannium krijgt te maken met een mattere finish na verloop van tijd. Geen liefhebber? Dan kan je deze gemakkelijk verwijderen met wat zilverpoets.

Ook ijzer zoals Verouderd IJzer en Smeedijzer is nauwelijks onderhevig aan de tand des tijds. Dat komt omdat raambeslag in Smeedijzer beschermd wordt met een laagje vernis, en Verouderd IJzer voorzien is van een zwarte laklaag. De gebruikssporen die je hier na een tijdje op kan waarnemen, zijn miniem.

Wil je onze verschillende materialen graag eens aan den lijve komen bewonderen om zo zeker de beste keuze te maken? Bezoek onze showroom in Wommelgem of vind snel je dichtstbijzijnde verdeler.


Dit bericht werd vertaald met de steun van Flanders investment & trade
TOP